1

 

TM:s Ambulans såg dagens ljus i april 1990. Thomas och Monica Wickström startade då företaget, som redan från verksamhetens början haft sin bas i Karlskoga.
- Jag har kört ambulans sedan 1966 och körde samtidigt taxi som ett extrajobb, berättar Thomas.
1990 kom avregleringen inom svensk taxi. Det blev fri marknad i branschen och Thomas valde då att kombinera de två världarna - sjukvård och taxi. Hans och Monicas förnamn fick namnge företaget.
- Tanken var att jobba med både förflyttningar av patienter och uppdrag vid olika event, ett mellanting mellan ambulans och vårdtaxi – inte så avancerat. Så vi startade 1990, och det blev ett betydligt större jobb än vi trodde, berättar Thomas vidare.

Frågor om läkemedel dök upp – och hur får man egentligen använda blåljus? Det blev en hel del att sätta sig in i. - Ambulanser är ju speciella, det är ingenting var och varannan har i garaget, skrattar Thomas. Men på alla event måste man ha en ambulans tillgänglig, och vi märkte direkt att det fanns ett behov.

1

Satsningen slog väl ut. Efter bara ett halv- år skaffade man en till ambulans. Fler fick upp ögonen för företaget.
- Värmlands läns landsting blev intresserade och vi började köra till fem sjukhus runtom i Värmland. Vi hade jour dygnet runt, minns Thomas.
De första fem åren för företaget bara flög förbi. Företaget växte snabbt.
- Vi jobbade mycket med transporter, men också med motortävlingar. Vi hade jobb på Anderstorp, Mantorp, Kinnekulle… Och självklart på Gelleråsen.
Efter 8-10 år ebbade transportdelen ut.
Örebro läns landsting och Värmlands läns landsting tog över mer, men det kändes bra ändå. Vi hade våra jobb kring festivaler, evenemang och liknande.
Thomas menar att företagets styrka genom åren har varit personalen. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor med lång erfarenhet av sjukvården har under årens lopp jobbat för TM:s Ambulans.
- Vi har haft och har verkligen proffs som går till jobbet när de arbetar hos oss.
Huvuddelen av uppdragen har genomförts mellan april och oktober och under åren Thomas drev företaget tillsammans med Monica jobbade de heltid inom landstinget. ”Det gick i ett kör”, säger Thomas och berättar att tiden till sist blev mogen att se sig om efter någon som kunde ta över företaget och driva det vidare i samma anda.
- Vi tänkte att hittar vi någon som brinner för det här och vill ta över – ja, då släpper vi det.

2006

Peter och Anna Carlsson tog över företaget 2006 och behöll namnet TM:s Ambulans .
Ett starkt varumärke med gott rykte.
Innebörden ändrades dock från ”Thomas och Monica” – Trauma Medicin Ambulans blev den nya betydelsen.

2016

1Tog Jerry Lidberg över företaget. Han är den tredje ägaren till TM:s Ambulans.
Företaget har idag åtta ambulanser och ett 70-tal timanställda. Och precis som genom alla år, är företaget stationerat i Karlskoga.

 

 

 

 

 

2023

Under 2023 förvärvades eventsjukvårdsdelen av SafeAid AB och därmed utökades möjligheten till att leverera våra tjänster.
Företaget har nu ett tiotal ambulanser och är inne i en expansiv fas av verksamheten.